Labels






Baby & Mama

Ceritaku....

Overdue... 6:26 PM

Salam semua...

Pagi tadi dah pergi check up (yang last la kot), al maklumlah dah masuk 40 minggu tp still x bersalin lagi..Baby mama suke agaknye duduk dalam tu...x nak keluar lagi die. He2!!! So mcm biase doktor scan dulu utk lihat kedudukan baby....Kepale baby mmg dah masuk ke tempat yang sepatutnye tp x betul2 engaged lagi...dan muke baby masih lagi mendongak ke atas x menghadap ke bawah lagi. Lepas tu doktor tengok pulak kandungan air ketuban dan dah makin kurang tp still ok.

Kemudian macam biase doktor tengok la pulak bukaan serviks...baru bukak 1cm je. Doktor bgtau lagi serviks dah lembut tp masih tebal dan kedudukan kepale baby agak tinggi..Mungkin sbb kepale baby besar kot...he2!! Sbb kalau ikut scan berat baby dah mencecah 3.6 kg...Berat tul so doktor pun risau kalau2 nanti susah nak teran maklumlah anak pertame kan dan xde pengalaman lagi...

Doktor bagi option samaade nak tunggu lagi seminggu utk bersalin atau nak cepat pun boleh jugak tp dua2 pun kene induce laa....sbb kandungan air ketuban yang dah x byk tu. Mama x decide dgn doktor mcm mane lagi, ingat nak balik bincang dengan hubby dulu (sbb mase mama tgh berbincang dgn doktor td hubby keluar jap jumpe orang). So lepas berbincang dgn hubby , ambik keputusan nak tunggu dlm seminggu lagi kot2 keluar tande dgn sendirinye kan..

Di kesempatan ni , mama harap semua dapat doakan mama selamat melahirkan dan mendapat baby yang sihat.

Serah Tugas * Pa & Ma... 9:20 AM


Bangun pagi ni pun masih xde tande - tande nak bersalin lagi...So mcm biase terpakselah pergi kerje lagi..Boringnye. Walaupun masih sihat dan gagah lagi (sbb still boleh bawak kerete lagi kire sihat & cergas lagi ni....) tapi mood nak pergi kerje tu mmg dah xde langsung. Sifar!!! Lagipun mama dah xde kelas bermule semalam...Kebetulan semalam ade staf praktikal baru mendaftarkan diri...so semua kelas mama akan diambil alih oleh beliau...bolehla mama merehatkan diri sementara menunggu due ni kan..he2!!


So hari ni mama just duk lepak2 dan rileks jelah....siapkan semua kerje-kerje yang x beres lagi tu (ade sikit2 lagi). Dan yang paling penting sempat update blog lagi..he! he! Kemudian duk membace menambahkan ilmu pengetahuan bab2 nak bersalin , berpantang dan nak jage anak nanti...kire study last minit la ni. ha3!!!


Last week, mama ade beli satu majalah ni keluaran Pa&Ma atau lebih tepat lagi koleksi Pa&Ma iaitu Penjagaan Ibu dan bayi. Dalam ni banyak info tentang kehamilan, kelahiran an penjagaan awal si manja....Kalau x silap mama lah, semua info2 dalam majalah Pa&Ma tentang kehamilan dan kelahiran dalam edisi2 sebelum ni telah di gabungkan dan terbitlah koleksi ni...Best jugak info2 yang diberikan dalm majalah ni terutama bagi sape2 yang bakal bergelar ibu tu....Kalau yang dah ramai anak pun tp masih kurang arif tentang isu-isu pasal kehamilan boleh jugak dijadikan panduan...Tak rugi rasenye kalau ade satu sebagai koleksi. Mama beli kat MPH Giant Shah Alam dengan harge RM12.90 sahaja...



Set Bersalin Pilihan... 11:46 AM

Ni lah ubat-ubat kampung yang dibeli dengan nenek mase mengurut di melake aritu....Minyak param tu utk sapu kat perut sebelum pakai bengkung.


Yang ni set bersalin HPA..murah je kalau nak dibandingkan dengan produk2 lain...harge ahli RM70 & harga biase RM85.


Dan yang paling penting mesti ade bengkung utk kempiskan perut dan mengecutkan rahim...



Cuti hujung minggu ni x buat ape2 pun...Duk rumah je, lagipun tande2 nak bersalin masih xde lagi. Cume perut terase makin x selese je bile baby bergerak sbb makin mengeras..Kawan2 mama kat tempat keje lame yang due same mama, semuanye dah selamat melahirkan minggu lepas. Dua2 kene ceaser dan dua2 pun anak yang ketige...Mama terkejut jugak kenape kwn mama yang sorang ni kene ceaser, al maklumlah sblm ni dua org anak die bersalin normal. Die bgtau walaupun kontraksi 10 jam tp still xde jalan....die pun agak2 sbb makan set salindah mase hamil tu sbb nurse bising2 bile die bgtau pasal set salindah tu....Mama xde pengalaman, so x tahu sangat pasal bende2 mcm ni. Cume ade kwn mama pernah pesan jgn makan ape2 ubat mase mengandung, so mama pun ikut jelah...tu pasal walaupun pening2 ke dan doktor bagi panadol mama ambik je tp x makan pun....he2!! (Membazir bayar bil klinik jelah....)



So kalau ade sape2 yang tahu pasal kebaikan dan keburukan herba-herba tradisional mase mengandung ni...sudi - sudikanlah kongsi dgn mama yea...Mama teringin jugak nak tahu produk ape kat pasaran tu yang ok utk digunakan mase berpantang ni..Mama ade beli ubat kampung je mase berurut dgn nenek kat melaka hari tu...Kemudian kat ofis ade kakak ni jadi dealer utk produk HPA, so mama pun try jugak beli set bersalin HPA tu... Bukan ape , mama tgk kakak ni walaupun anak dah 3 org, tp lepas bersalin mesti slim semule....he2!!! Katenye rahsie produk HPA...Kemudian bengkung pulak mama beli yang brand Aiman tu..mule2 nak beli yang Leesa Formula tp kakak kedai yang jual tu kate Aiman Corset ni kain die lagi tebal dan ok..Mama pun ambik jelah..Maklumlah xde pengalaman.






Kene tag... 11:23 AM

Ni mama kene tag dari ummiabbiqis a.k.a yan....

Rules:

Upload picture yang anda gemari dan jawab soalan di bawah:



Kenapa anda suka gambar ini?
Ni gambar2 kenangan yang paling disukai..(penerangan ikut arah jam) Baju merah hati tu gmbr mase kawin (merahnye mak ngah...he2!!, gambar adik2 pempuan mase raye 2007, gmbr dgn adik dan anak kepade sepupu (amin) mase kenduri kawin adik, baju oren tu mase sambut menantu kat terengganu kite dan yg last sekali tu gmbr kat strawberry park kat bandung. Ala2 kat cameron gitu...Masih terase kelazatan strawberry tu...he2!!!

Bila kali terakhir makan pizza?

Yelah..mcm xde kaitan laks dgn gmbr2 ni. Anyway last sekali makan dgn hubby kat temerloh , phg mase on da way balik ke rumah mak.

Lagu terakhir yg anda dengar?
Nadia....salam terakhir.

Apa yang anda buat selain tag ini?
Sambil menande assignment students yang hantar lewat ni...X tau ke yg 'cikgu' die nie dah nak bersalin..Kalau x tande kang, kesian laks member yg ambik alih kelas nanti.ha33!!!


Selain name sendiri anda suka dipanggil dengan panggilan ape?
Sedare mare panggil 'long' sebab anak sulung..
Tapi kalau kengkawan laks pangil 'lid' singkatan dari lida...he2!! padahal lida tu dah singkat kan?? Tapi lagi suke kalau kawan2 panggil 'yukie'...rase sejuk je..

Tag lg 5 orang soalan seterusnya ada kaitan dgn orang yg anda tag
X tau nak tag sape sbb masih baru dlm blog-memblog ni...Hentam jelah ye, sape yg kene jgn marah ye

1. Mama ezureen
2. little mama's diary
3. ayousha
4. syahadah
5. anasfadilah

No. 1 pada anda?
kawan blog....

Orang no. 3 ade hubungan dgn sape?
dgn sume sanak sedare die...

Kata sesuatu berkenaan no. 5
pandai menjahit dan kreatif ...boleh shopping kat kedai comel die

Bagaimana dgn org no. 4
kawan blog jugak...putri2 die cute mute

Siapa orang no. 2
ni pun kwn blog jugak....

Poney Sales... 1:00 PM

Salam semua...

Ni nak bgtau kat SACC Mall, Shah Alam ade Poney Fair sales up to 70%. X ingat pulak start bile tp 14hb tu dah ade la sampai 22hb ni..Mama dah pergi dan ok jugak la. Stock baru akan ditambah setiap hari. Lupe pulak nak snap gambar hari tu maklum la sibuk memilih baju dan rambang mate pulaks...he..he.. Ade baju baby and kids di jual..Untuk girl ade banyak gaun boleh dipilih. Kalau x silap baju yang dijual adelah design 2008. Rasenye masih baru lagi tu.

Sape2 yang tinggal area berdekatan boleh lah pergi tengok kot2 ade yang berkenan ke kan..
Mama suggest kan pergi awal sikit kalau x susah pulak nak memilih maklum lah ramai sangat org kan...

My Mum... 7:49 PM

Saat-saat dah nak bergelar mak ni, teringat mak mama di kampung...Tibe2 hati menjadi sayu je. X tahulah kenape? Mama pun x pasti samaade mak mama boleh bersame2 mama atau tidak mase nak bersalin nanti.. Al maklumlah masih ade adik yang bersekolah nun di kampung.

Mama berharap sangat mak mama & ayah mama dapat datang nanti...Tapi mama dah berpuas hati sebab sblm ni mak mama dah bekalkan air zam-zam , minyak selusuh dan daun akar fatimah untuk mama. Dan mak mama juge selalu berpesan agar banyakkan membace Al-Quran semase mengandung ni...

Selalunye malam2 mama selalu kepenatan , al maklumlah jauh perjalanan pergi & balik ke tempat kerja. So mama cume pasangkan mp3 je.......... utk mama dan baby same2 dengar. Berat badan yang naik mendadak jugak membuatkan mama cepat penat..Kaki pun bengkak2. Mase 8 bulan hari tu, mama ade pergi berurut dengan seorang nenek ni. Nek ni bgtau kalau dah surut bengkak kat kaki, tu adelah salah satu tande dah nak bersalin..Mama suruh jugak nenek tu urut satu badan sebab selalu lenguh2 dan sakit2 tp nenek tu kate x boleh berurut badan mase mengandung ni takut turun darah pulak. So nenek tu cume urut perut jelah.

Mama perasan bengkak kat kaki ni mule terjadi bile mama banyak berjalan-jalan. Bile mama x pergi ke mane2, bengkak akan surut. Lagi satu kaki mama selalu cramp time nak bangun tidur pagi2 tu. Hubby kate keras kat bahagian betis. Mase pergi berurut pun , tukang urut pun perasan. Bile dah sakit mestilah ke klinik kan...Doktor kate cramp terjadi sbb kurang kalsium. Ayat yang biase doktor tanye...ade makan kalsium x? ade minum anmum x?....he2!!!
Mama ni kadang2 x berdisiplin sangat nak mkn pil2 ni...bile time nak check up je baru beria2 makan pil2 yang dibekalkan tu. Tu pasal mase 7 bulan, hb mama dah turun dari 11.8 jadi 9.3 je..Kemudian naik balik 10.3....Esok nak gi check up harap2 akan naik lagi la..

Kelengkapan baby kat hospital 10:48 AM

Ni antara baju utk baby yang mama pack.. tiga2 berlainan saiz. Sbb baju utk new born tu mama tgk terlalu kecil...takut baby yang lahir besar takut x muat pulak so mama bawak saiz yang besar sikit 1. Kawan mama pernah bgtau x semestinye kene beli baju new born kene ikut baka kate die....Ha3!! Mama bawak baju kaler pink sepasang, insyaallah kalau betul la dapat baby girl.


Ni pulak tuale , blanket , lampin dan barut. Mama bawak barut tu 4 helai yang berlainan saiz. Yang tu yang beli siap. Ade jugak yang mak mama tolong jahitkan menggunakan kain cotton putih utk baby bile dah besar sikit...


Yang ni gambar diapers baby ( mama beli mamy poko utk new born, mase cari tu x jumpe pulak brand lain yang ade saiz new born so mama terus ambik yang ni jelah comel jugak ade gambar kartun...he..he.). Yang lain tu ade baby wipes , diaper rash cream, botol susu (in case susu x keluar lagi ), minyak baby johnson , minyak telon & yu yee , bedak dan set mandi baby.




Hari ni walaupun banyak kerje rumah yang x dibereskan lagi tapi mama baby sempat snap gambar barang2 baby yang mama dah siap packing...Sementara tunggu pakaian dalam mesin basuh tu habis dicuci , sempatlah mama edit blog ni kejap. He2!!

Sebenarnye semalam dah plan hari ni lepas buat semua keje rumah nak pegi kedai dobi hantar comforter utk dicuci..lepas tu nak pegi potong rambut jap. Tapi jadi malas pulak....kaki dah bengkak dan nak jalan lame2 pun dah x berape nak larat. he2!!! Tapi kalau nak gi shopping mungkin larat lagi kot...

Papa baby pun xde kat rumah selalunye setiap hari sabtu dari pukul 10 to 12 papa ade kelas mandarin kat pee jay... Hari ni papa baby kate x payah masak sbb papa nak beli makanan kat restoren favourite kat USJ. Bagus jugak lagipun kat dapur dah xde stok makanan mentah. Mama pun malas nak keluar hari ni...

Minggu ke 37 yang mendebarkan.... 12:54 PM

Sekarang ni..mama baby tengah berdebar2 menunggu saat2 nak bersalin. Macam2 perasaan timbul...takut , gembire..semua bercampur aduk. Tapi memang x sabar rasenye nak tengok baby dan pakaikan baby dengan baju-baju cute yang dah dibeli tu...Bilik baby tu dah penuh dgn barang2 baby. he2!!

6hb April hari tu, dah pergi survey hospital tempat nak bersalin. Buat rutin check-up sekali. Sebelum ni buat check-up kat klinik desa pulau meranti , Puchong. Mase tu x decide lagi nak bersalin kat mana. Akhirnye, selepas berbincang dgn hubby... ambik keputusan untuk bersalin di KPMC Bandar Puteri Puchong je sebab dekat dgn rumah. Mase pergi booking doktor utk bersalin tu (kene booking dulu kalau x nanti dapat doktor lelaki... ) macam biase doktor akan check semua sekali termasuklah scan perut. Aritu mase scan 33 minggu berat baby dalam anggaran 2.4 kg tp sekarang dah naik dgn cepatnye dalam 3.0 kg....berat jugak baby mama ni ye. Patutlah kalau time menendang tu, keras je perut mama die. Tapi x pe, mama suke at least mama tahu baby tgh aktif...Sekarang ni kepale baby dah pun ke bawah. Doktor bgtau setakat ni semua masih ok...air ketuban mencukupi dan kedudukan uri pun ok. Alhamdulillah. Tp satu je yg x best, mama kene ambik darah lagi untuk test hepatitis B.

Barang-barang mama & baby untuk kegunaan mase kat hospital nanti pun dah siap packing. Cume mama kene tukar barang2 mama ke beg lain...sebenarnye hubby baru beli beg ni mase pegi outstation kat filipina minggu lepas. Baby mama jgn jeles ye, mama pun dapat beg baru jugak. :)

Ni antara barang2 baby yang mama dah siap packing dalam beg :
- Baju & seluar 3 pasang
- Mitten & booties 3 pasang
- Hat 1
- Barut 2 saiz 4 helai
- Stoking 1
- Tuala 2
- Blanket & receiving blanket 2
- Minyak yu yi & telon 1
- Diapers 6
- Baby wipes 1 pack
- Set mandi 1
- Minyak baby johnson 1
- Diaper rash cream (drapolene)
- Feeding bottle 1

Mama saje bawak lebih dari x cukup...bukan ape takut papa baby x jumpe cari pulak nanti. He2!! Tapi mama dah letak list brg2 keperluan baby n mama mase kat hospital nanti dalam bakul barang2 baby. Untuk mama pulak :
- Baju 3 helai
- Kain batik 2
- Sweater 1
- Towel 1
- Stoking 2
- Panty pakai buang 1 pack
- Panty biase 4
- Nursing bra 2
- Disposable nursing pads 1 pack
- Maternity pads 1 pack
- Set mandi 1 set
- Minyak ubat 1
- Tissue 1 gulung
- Slipper 1