Labels






Baby & Mama

Ceritaku....

Gambar alya tidur.. 6:31 PM

Mama memang suke ambik gambar Alya mase die tgh tidur...Ni adelah gambar terbaru Alya mase berumur 2 bulan...berat pun dah 5.1 kg. Suke sgt tgk gambar Alya mase tgh tidur tenang je...buat mama die pun nak tidur sekali. He22!!

Alya...shopping?? 12:06 AM


Lepas dah abis pantang hari tu, hubby bawak balik rumah. Dapat mesej dari JJ, ade hari Jcard kat Jusco Sunway Pyramid pade 25 Jun. Ape lagi terus la ajak hubby pergi dgn alasan nak beli baju utk baby Alya. Kirenye ni kali pertame la bawak Alya jalan-jalan. Di samping tu boleh la test stroller yang dah lame beli tu...he2!!

Nak pergi siang x boleh sebab hubby kerje so tunggu hubby balik kerje la...Kul 8++ pm baru bertolak dari rumah. Dekat pukul 9pm baru sampai. Mase dalam kerete, Alya hisap susu dan tidur...tapi bile dah sampai, besar je matenye. Harap2 die x nangis la nanti mase tgh shopping.
Sampai je Jusco terus pergi kat bahagian baby, orang masih ramai lagi. Baby Alya macam suke je duk dlm stroller tu...suke agaknye die tengok ramai orang. Yelah, kali pertame pergi ke tempat mcm tu...Sampai kul 11 duk kat situ, die ok je.

Nilah gambar Alya dlm strollernye..

My little princess... 11:33 PM

Inilah gambar babyku....Kurniaan yang terindah buatku dan suami...

Nama : Nur Alya Sofia
Tarikh lahir : 8 mei 2009
Mase lahir : 7.32 pm
Berat : 3.8 kg
Panjang : 47 cm


Ni gambar pertame yang diambil selepas dilahirkan...gmbr tgh nangis je sempat ambil


Hari ke 2, muke dah x berape merah sangat. kat hospital lagi ni..


Yang ni hari ke 3, muke pun dah berubah sikit..Ni dah kat rumah


Hari ke 4..mate pun dah bulat je.

Hari ke 5...tembamnye..

Saat2 melahirkan... 12:04 PM

Actually aritu mama dah overdue selama 8 hari, disebabkan doktor bagi tempoh lagi seminggu jadi 7hb tu nak pergi hospital la menyerah diri untuk diinduce. Tapi sebelum pegi hospital, bertolak dari rumah pukul 9 pagi pergi dulu shopping kat Jusco IOI Mall sebab ade hari Jcard lagipun saje nak hilangkan rase takut nak bersalin. Hubby yang shopping sakan, mama dah xde perasaan nak shopping tapi beli jugak 2 pasang baju untuk baby. Dalam kul 1145 pg baru keluar dari mall tu nak ke hospital KPMC...x jauh la dari mall tu. Lepas doktor check dah bukak 2 cm je doktor kate x sempat utk bersalin hari ni sebab dah lewat. X pasal2 kene charge lagi...disebabkan x rase ape2 lagi pegi semula shopping sampai kul 5 ptg. Mase tu mcm dah rase sakit sikit2. Malam tu mama dah rase contraction disamping ade lendir yang sgt besar keluar, terkejut jugak mama. Tidur pun lena x lena je. Hubby dah suruh sediakan ape yang patut kot2 dah masenye nak bersalin.

Pagi tu (8 mei 2009) gi hospital semula. X best laks rasenye sebab mcm x surprise je nak bersalin. Pagi2 dah sampai hospital terus masuk labour room, dgn beg2 sekali bawak masuk sbb bilik x siap lagi. Hubby pun lepak sekali kat dalam. Lepas tukar baju semua sementara tunggu doktor dtg, nurse nak bagi ubat utk buang ape yg patut..he2!! tapi mama xnak..bgtau die nak try 'membuang' sendiri...Nasib baik ok. Smlm mase berbincang dgn doktor die cadangkan ambik epidural sbb baby besar dan kedudukan kepala yang masih jauh takut mama berputus asa utk meneran nanti memandangkan ni anak pertame. Tapi pagi tu bile doktor dah dtg mama mcm berbelah bagi laks nak ambik ke tidak. Nurse cube memujuk bgtau patient kat sebelah pun ambik suntikan epidural tu. Lepas berbincang balik dgn hubby, decide utk ambik jelah.

Dalam pukul 9 pg doktor dtg untuk suntikan epidural, sakit la jugak kene cucuk kat belakang tu. Hubby pun x sanggup tengok. he2!! Then dalam kul 10 pagi barulah doktor bersalin tu dtg untuk check bukaan serviks...Dah terbuka 3 cm je...lepas tu doktor pecahkan air ketuban die kate nmpk dah x bersih sbb baby dah 'berak'...Lepas dimasukkan ubat utk induce, mase hubby pergi solat jumaat dalam kul 2 pm baru terase contraction. Rase sakit jugak walaupun ambik epidural ( doktor bgtau die bagi yang boleh jugak rase sakit sikit ). Selang sejam doktor dtg perikse tapi bukaan serviks still 3cm doktor kate 'poor progress'. Dalam kul 530 pm bile doktor dtg perikse lagi die kate baby dah berak sbb lendir tu dah hijau , degupan jantung baby pun dah laju sgt dan mama pun dah naik suhu badan jadi doktor terus decide utk operate sbb die kate 'no point' kalau tunggu pun. Untuk keselamatan ibu dan baby jugak. Mase tu mama dah rase sedih sgt, siap nangis lagi...nak x nak terpakse sign utk operation tu...

Lepas 'disiapkan' dalam pukul 6pm mama ditolak masuk ke bilik pembedahan. Hubby x dibenarkan masuk...mase tu lagi la sedih. Sempat say gudbye kat pintu bilik je, nurse bagi peluang utk bercakap dgn hubby tp semua perkataan dah x terkeluar mase tu...Kat dalam bilik tu, mama dah rase gerun je sebab sejuk sgt. Terdengar nurse2 kat dalam tu bercakap yang pakar bius lmbt smpi sbb' jem'..yelah waktu org balik kerje. Mama pun dah x sure kul berape mase tu tp antara 630-700 pm baru dibius. Lepas bius sbb penat terus 'pengsan' walaupun bius separuh je. Yelah kite dari pagi tadi dah penat tu yang x sedar ape. Mama tersedar pulak mase doktor tgh jahit luke sbb mcm terase je lepas tu mama terdengar sayup2 suare baby menangis...dalam hati mama berdoa agar baby semua ok lah hendaknye..Dahlah x tahan sejuk, mama genggam erat tgn nurse yang duk kat sebelah tu. Kalau hubby ade kan bagus. Nurse tu bgtau baby dah selamat nanti diorg tunjukkan ..mama sempat tanye baby ok ke tidak nurse tetap jawab nanti diorg tunjukkan baby..

Lepas dah siap semua mama keluar dari bilik pembedahan tu dalam pukul 8++ pm...Hubby dah tunggu kat luar..ayat pertame yang hubby ckp kat mama muke baby sebijik cam mama. Mama sengih je dalam keadaan larat x larat tu..he22!! Kat dalam bilik, hubby pun ceritelah detik2 mase baby keluar tu...Mase die tunggu kat luar bilik pembedahan tu, tibe2 nurse bawak keluar baby dan jerit2 panggil doktor baby bgtau baby ade problem. Hubby kate baby x boleh bernafas dan x nangis sgt. Lepas diberi oksigen barulah baby nangis. X lame lepas duduk dalam bilik, nurse dtg tanye larat x nak bf baby...Mama jawab x larat walaupun teringin sangat...Lepas tu nurse dtg balik tunjukkan baby tp kejap je sbb x mandikan baby lagi...X terluah dgn kate2 lepas tgk baby, subhanallah indahnye ciptaan Tuhan..Comel sgt tgk baby mase tu. Lupe nak bgtau, berat baby 3.8 kg...Berat sgt maklumlah mama pun naik 20kg mase mengandungkan die.

Dua hari duk kat hospital, hari ahad 10 mei dibenarkan balik. Actually hari tu birthday hubby dan sambutan hari ibu. Kirenye baby Alya adalah hadiah terindah buat mama sempena hari ibu mama yang pertame. he2!!












Dah abis pantang.... 1:49 PM

Salam...
Lame dah x menyinggah dan update blog nie...
kalau ade sawang ni mesti dah banyak ni..he2!!
Mama pun dah abis pantang ni so hubby dah ambik bawak balik rumah.
baby alya pun dah nak masuk 50 hari...berat pun mungkin dah 5 kg ni.
last timbang mase sebulan aritu 4.2 kg..berat gak anak mama ni.
setakat ni alhamdulillah baby alya masih sihat lagi...
Nanti mama Alya akan letak gambar baby alya ni, x sempat nak mengedit lagi.
maklumla duk jage baby alya sorang2...sebelum ni kat kampung ramai yang tolong jage.
Lintang pukang jadinya mama bile sorang2 mcm ni. Ha333!!!

Overdue... 6:26 PM

Salam semua...

Pagi tadi dah pergi check up (yang last la kot), al maklumlah dah masuk 40 minggu tp still x bersalin lagi..Baby mama suke agaknye duduk dalam tu...x nak keluar lagi die. He2!!! So mcm biase doktor scan dulu utk lihat kedudukan baby....Kepale baby mmg dah masuk ke tempat yang sepatutnye tp x betul2 engaged lagi...dan muke baby masih lagi mendongak ke atas x menghadap ke bawah lagi. Lepas tu doktor tengok pulak kandungan air ketuban dan dah makin kurang tp still ok.

Kemudian macam biase doktor tengok la pulak bukaan serviks...baru bukak 1cm je. Doktor bgtau lagi serviks dah lembut tp masih tebal dan kedudukan kepale baby agak tinggi..Mungkin sbb kepale baby besar kot...he2!! Sbb kalau ikut scan berat baby dah mencecah 3.6 kg...Berat tul so doktor pun risau kalau2 nanti susah nak teran maklumlah anak pertame kan dan xde pengalaman lagi...

Doktor bagi option samaade nak tunggu lagi seminggu utk bersalin atau nak cepat pun boleh jugak tp dua2 pun kene induce laa....sbb kandungan air ketuban yang dah x byk tu. Mama x decide dgn doktor mcm mane lagi, ingat nak balik bincang dengan hubby dulu (sbb mase mama tgh berbincang dgn doktor td hubby keluar jap jumpe orang). So lepas berbincang dgn hubby , ambik keputusan nak tunggu dlm seminggu lagi kot2 keluar tande dgn sendirinye kan..

Di kesempatan ni , mama harap semua dapat doakan mama selamat melahirkan dan mendapat baby yang sihat.

Serah Tugas * Pa & Ma... 9:20 AM


Bangun pagi ni pun masih xde tande - tande nak bersalin lagi...So mcm biase terpakselah pergi kerje lagi..Boringnye. Walaupun masih sihat dan gagah lagi (sbb still boleh bawak kerete lagi kire sihat & cergas lagi ni....) tapi mood nak pergi kerje tu mmg dah xde langsung. Sifar!!! Lagipun mama dah xde kelas bermule semalam...Kebetulan semalam ade staf praktikal baru mendaftarkan diri...so semua kelas mama akan diambil alih oleh beliau...bolehla mama merehatkan diri sementara menunggu due ni kan..he2!!


So hari ni mama just duk lepak2 dan rileks jelah....siapkan semua kerje-kerje yang x beres lagi tu (ade sikit2 lagi). Dan yang paling penting sempat update blog lagi..he! he! Kemudian duk membace menambahkan ilmu pengetahuan bab2 nak bersalin , berpantang dan nak jage anak nanti...kire study last minit la ni. ha3!!!


Last week, mama ade beli satu majalah ni keluaran Pa&Ma atau lebih tepat lagi koleksi Pa&Ma iaitu Penjagaan Ibu dan bayi. Dalam ni banyak info tentang kehamilan, kelahiran an penjagaan awal si manja....Kalau x silap mama lah, semua info2 dalam majalah Pa&Ma tentang kehamilan dan kelahiran dalam edisi2 sebelum ni telah di gabungkan dan terbitlah koleksi ni...Best jugak info2 yang diberikan dalm majalah ni terutama bagi sape2 yang bakal bergelar ibu tu....Kalau yang dah ramai anak pun tp masih kurang arif tentang isu-isu pasal kehamilan boleh jugak dijadikan panduan...Tak rugi rasenye kalau ade satu sebagai koleksi. Mama beli kat MPH Giant Shah Alam dengan harge RM12.90 sahaja...



Set Bersalin Pilihan... 11:46 AM

Ni lah ubat-ubat kampung yang dibeli dengan nenek mase mengurut di melake aritu....Minyak param tu utk sapu kat perut sebelum pakai bengkung.


Yang ni set bersalin HPA..murah je kalau nak dibandingkan dengan produk2 lain...harge ahli RM70 & harga biase RM85.


Dan yang paling penting mesti ade bengkung utk kempiskan perut dan mengecutkan rahim...



Cuti hujung minggu ni x buat ape2 pun...Duk rumah je, lagipun tande2 nak bersalin masih xde lagi. Cume perut terase makin x selese je bile baby bergerak sbb makin mengeras..Kawan2 mama kat tempat keje lame yang due same mama, semuanye dah selamat melahirkan minggu lepas. Dua2 kene ceaser dan dua2 pun anak yang ketige...Mama terkejut jugak kenape kwn mama yang sorang ni kene ceaser, al maklumlah sblm ni dua org anak die bersalin normal. Die bgtau walaupun kontraksi 10 jam tp still xde jalan....die pun agak2 sbb makan set salindah mase hamil tu sbb nurse bising2 bile die bgtau pasal set salindah tu....Mama xde pengalaman, so x tahu sangat pasal bende2 mcm ni. Cume ade kwn mama pernah pesan jgn makan ape2 ubat mase mengandung, so mama pun ikut jelah...tu pasal walaupun pening2 ke dan doktor bagi panadol mama ambik je tp x makan pun....he2!! (Membazir bayar bil klinik jelah....)



So kalau ade sape2 yang tahu pasal kebaikan dan keburukan herba-herba tradisional mase mengandung ni...sudi - sudikanlah kongsi dgn mama yea...Mama teringin jugak nak tahu produk ape kat pasaran tu yang ok utk digunakan mase berpantang ni..Mama ade beli ubat kampung je mase berurut dgn nenek kat melaka hari tu...Kemudian kat ofis ade kakak ni jadi dealer utk produk HPA, so mama pun try jugak beli set bersalin HPA tu... Bukan ape , mama tgk kakak ni walaupun anak dah 3 org, tp lepas bersalin mesti slim semule....he2!!! Katenye rahsie produk HPA...Kemudian bengkung pulak mama beli yang brand Aiman tu..mule2 nak beli yang Leesa Formula tp kakak kedai yang jual tu kate Aiman Corset ni kain die lagi tebal dan ok..Mama pun ambik jelah..Maklumlah xde pengalaman.






Kene tag... 11:23 AM

Ni mama kene tag dari ummiabbiqis a.k.a yan....

Rules:

Upload picture yang anda gemari dan jawab soalan di bawah:



Kenapa anda suka gambar ini?
Ni gambar2 kenangan yang paling disukai..(penerangan ikut arah jam) Baju merah hati tu gmbr mase kawin (merahnye mak ngah...he2!!, gambar adik2 pempuan mase raye 2007, gmbr dgn adik dan anak kepade sepupu (amin) mase kenduri kawin adik, baju oren tu mase sambut menantu kat terengganu kite dan yg last sekali tu gmbr kat strawberry park kat bandung. Ala2 kat cameron gitu...Masih terase kelazatan strawberry tu...he2!!!

Bila kali terakhir makan pizza?

Yelah..mcm xde kaitan laks dgn gmbr2 ni. Anyway last sekali makan dgn hubby kat temerloh , phg mase on da way balik ke rumah mak.

Lagu terakhir yg anda dengar?
Nadia....salam terakhir.

Apa yang anda buat selain tag ini?
Sambil menande assignment students yang hantar lewat ni...X tau ke yg 'cikgu' die nie dah nak bersalin..Kalau x tande kang, kesian laks member yg ambik alih kelas nanti.ha33!!!


Selain name sendiri anda suka dipanggil dengan panggilan ape?
Sedare mare panggil 'long' sebab anak sulung..
Tapi kalau kengkawan laks pangil 'lid' singkatan dari lida...he2!! padahal lida tu dah singkat kan?? Tapi lagi suke kalau kawan2 panggil 'yukie'...rase sejuk je..

Tag lg 5 orang soalan seterusnya ada kaitan dgn orang yg anda tag
X tau nak tag sape sbb masih baru dlm blog-memblog ni...Hentam jelah ye, sape yg kene jgn marah ye

1. Mama ezureen
2. little mama's diary
3. ayousha
4. syahadah
5. anasfadilah

No. 1 pada anda?
kawan blog....

Orang no. 3 ade hubungan dgn sape?
dgn sume sanak sedare die...

Kata sesuatu berkenaan no. 5
pandai menjahit dan kreatif ...boleh shopping kat kedai comel die

Bagaimana dgn org no. 4
kawan blog jugak...putri2 die cute mute

Siapa orang no. 2
ni pun kwn blog jugak....

Poney Sales... 1:00 PM

Salam semua...

Ni nak bgtau kat SACC Mall, Shah Alam ade Poney Fair sales up to 70%. X ingat pulak start bile tp 14hb tu dah ade la sampai 22hb ni..Mama dah pergi dan ok jugak la. Stock baru akan ditambah setiap hari. Lupe pulak nak snap gambar hari tu maklum la sibuk memilih baju dan rambang mate pulaks...he..he.. Ade baju baby and kids di jual..Untuk girl ade banyak gaun boleh dipilih. Kalau x silap baju yang dijual adelah design 2008. Rasenye masih baru lagi tu.

Sape2 yang tinggal area berdekatan boleh lah pergi tengok kot2 ade yang berkenan ke kan..
Mama suggest kan pergi awal sikit kalau x susah pulak nak memilih maklum lah ramai sangat org kan...

My Mum... 7:49 PM

Saat-saat dah nak bergelar mak ni, teringat mak mama di kampung...Tibe2 hati menjadi sayu je. X tahulah kenape? Mama pun x pasti samaade mak mama boleh bersame2 mama atau tidak mase nak bersalin nanti.. Al maklumlah masih ade adik yang bersekolah nun di kampung.

Mama berharap sangat mak mama & ayah mama dapat datang nanti...Tapi mama dah berpuas hati sebab sblm ni mak mama dah bekalkan air zam-zam , minyak selusuh dan daun akar fatimah untuk mama. Dan mak mama juge selalu berpesan agar banyakkan membace Al-Quran semase mengandung ni...

Selalunye malam2 mama selalu kepenatan , al maklumlah jauh perjalanan pergi & balik ke tempat kerja. So mama cume pasangkan mp3 je.......... utk mama dan baby same2 dengar. Berat badan yang naik mendadak jugak membuatkan mama cepat penat..Kaki pun bengkak2. Mase 8 bulan hari tu, mama ade pergi berurut dengan seorang nenek ni. Nek ni bgtau kalau dah surut bengkak kat kaki, tu adelah salah satu tande dah nak bersalin..Mama suruh jugak nenek tu urut satu badan sebab selalu lenguh2 dan sakit2 tp nenek tu kate x boleh berurut badan mase mengandung ni takut turun darah pulak. So nenek tu cume urut perut jelah.

Mama perasan bengkak kat kaki ni mule terjadi bile mama banyak berjalan-jalan. Bile mama x pergi ke mane2, bengkak akan surut. Lagi satu kaki mama selalu cramp time nak bangun tidur pagi2 tu. Hubby kate keras kat bahagian betis. Mase pergi berurut pun , tukang urut pun perasan. Bile dah sakit mestilah ke klinik kan...Doktor kate cramp terjadi sbb kurang kalsium. Ayat yang biase doktor tanye...ade makan kalsium x? ade minum anmum x?....he2!!!
Mama ni kadang2 x berdisiplin sangat nak mkn pil2 ni...bile time nak check up je baru beria2 makan pil2 yang dibekalkan tu. Tu pasal mase 7 bulan, hb mama dah turun dari 11.8 jadi 9.3 je..Kemudian naik balik 10.3....Esok nak gi check up harap2 akan naik lagi la..

Kelengkapan baby kat hospital 10:48 AM

Ni antara baju utk baby yang mama pack.. tiga2 berlainan saiz. Sbb baju utk new born tu mama tgk terlalu kecil...takut baby yang lahir besar takut x muat pulak so mama bawak saiz yang besar sikit 1. Kawan mama pernah bgtau x semestinye kene beli baju new born kene ikut baka kate die....Ha3!! Mama bawak baju kaler pink sepasang, insyaallah kalau betul la dapat baby girl.


Ni pulak tuale , blanket , lampin dan barut. Mama bawak barut tu 4 helai yang berlainan saiz. Yang tu yang beli siap. Ade jugak yang mak mama tolong jahitkan menggunakan kain cotton putih utk baby bile dah besar sikit...


Yang ni gambar diapers baby ( mama beli mamy poko utk new born, mase cari tu x jumpe pulak brand lain yang ade saiz new born so mama terus ambik yang ni jelah comel jugak ade gambar kartun...he..he.). Yang lain tu ade baby wipes , diaper rash cream, botol susu (in case susu x keluar lagi ), minyak baby johnson , minyak telon & yu yee , bedak dan set mandi baby.




Hari ni walaupun banyak kerje rumah yang x dibereskan lagi tapi mama baby sempat snap gambar barang2 baby yang mama dah siap packing...Sementara tunggu pakaian dalam mesin basuh tu habis dicuci , sempatlah mama edit blog ni kejap. He2!!

Sebenarnye semalam dah plan hari ni lepas buat semua keje rumah nak pegi kedai dobi hantar comforter utk dicuci..lepas tu nak pegi potong rambut jap. Tapi jadi malas pulak....kaki dah bengkak dan nak jalan lame2 pun dah x berape nak larat. he2!!! Tapi kalau nak gi shopping mungkin larat lagi kot...

Papa baby pun xde kat rumah selalunye setiap hari sabtu dari pukul 10 to 12 papa ade kelas mandarin kat pee jay... Hari ni papa baby kate x payah masak sbb papa nak beli makanan kat restoren favourite kat USJ. Bagus jugak lagipun kat dapur dah xde stok makanan mentah. Mama pun malas nak keluar hari ni...

Minggu ke 37 yang mendebarkan.... 12:54 PM

Sekarang ni..mama baby tengah berdebar2 menunggu saat2 nak bersalin. Macam2 perasaan timbul...takut , gembire..semua bercampur aduk. Tapi memang x sabar rasenye nak tengok baby dan pakaikan baby dengan baju-baju cute yang dah dibeli tu...Bilik baby tu dah penuh dgn barang2 baby. he2!!

6hb April hari tu, dah pergi survey hospital tempat nak bersalin. Buat rutin check-up sekali. Sebelum ni buat check-up kat klinik desa pulau meranti , Puchong. Mase tu x decide lagi nak bersalin kat mana. Akhirnye, selepas berbincang dgn hubby... ambik keputusan untuk bersalin di KPMC Bandar Puteri Puchong je sebab dekat dgn rumah. Mase pergi booking doktor utk bersalin tu (kene booking dulu kalau x nanti dapat doktor lelaki... ) macam biase doktor akan check semua sekali termasuklah scan perut. Aritu mase scan 33 minggu berat baby dalam anggaran 2.4 kg tp sekarang dah naik dgn cepatnye dalam 3.0 kg....berat jugak baby mama ni ye. Patutlah kalau time menendang tu, keras je perut mama die. Tapi x pe, mama suke at least mama tahu baby tgh aktif...Sekarang ni kepale baby dah pun ke bawah. Doktor bgtau setakat ni semua masih ok...air ketuban mencukupi dan kedudukan uri pun ok. Alhamdulillah. Tp satu je yg x best, mama kene ambik darah lagi untuk test hepatitis B.

Barang-barang mama & baby untuk kegunaan mase kat hospital nanti pun dah siap packing. Cume mama kene tukar barang2 mama ke beg lain...sebenarnye hubby baru beli beg ni mase pegi outstation kat filipina minggu lepas. Baby mama jgn jeles ye, mama pun dapat beg baru jugak. :)

Ni antara barang2 baby yang mama dah siap packing dalam beg :
- Baju & seluar 3 pasang
- Mitten & booties 3 pasang
- Hat 1
- Barut 2 saiz 4 helai
- Stoking 1
- Tuala 2
- Blanket & receiving blanket 2
- Minyak yu yi & telon 1
- Diapers 6
- Baby wipes 1 pack
- Set mandi 1
- Minyak baby johnson 1
- Diaper rash cream (drapolene)
- Feeding bottle 1

Mama saje bawak lebih dari x cukup...bukan ape takut papa baby x jumpe cari pulak nanti. He2!! Tapi mama dah letak list brg2 keperluan baby n mama mase kat hospital nanti dalam bakul barang2 baby. Untuk mama pulak :
- Baju 3 helai
- Kain batik 2
- Sweater 1
- Towel 1
- Stoking 2
- Panty pakai buang 1 pack
- Panty biase 4
- Nursing bra 2
- Disposable nursing pads 1 pack
- Maternity pads 1 pack
- Set mandi 1 set
- Minyak ubat 1
- Tissue 1 gulung
- Slipper 1

Iras Siape? 10:47 PM



Ni gambar mama & papa baby dari tepi...saje je nak bandingkan baby ikut muka siape? Pipi baby nampak mcm lebar...ikut mama la tu. Hidung nampak mcm mancung sikit...mungkin ikut papa sbb hidung mama 'peset'...ha3!! Bibir dan mata pun nampak mcm iras mama jugak kan??

Tak kisah la baby iras siape kan...janji baby lahir nanti sihat sentiase dan jadi anak yang soleh utk mama & papa.

Minggu ni dah nak masuk minggu ke 36 usia baby..baby pun dah makin kuat menendang.
Kadang2 terase keras je kat perut mama, mungkin kaki baby. Malam2 mama pun dah susah nak tidur...so mama letakkan kat perut mp3 ayat2 Al Quran yang papa download untuk baby dengar supaye baby x kuat sgt menendang. Boleh ke gitu?

Lagi satu baby kuat menendang mase mama tgh memandu nak pergi dan balik keje. Tapi bile kat opis bile mama duduk rileks2...baby cool je. he2!! Baby akan start menendang balik bile mama tgh mengajar. Sampaikan tersemput2 nafas mama ( alasan mama padahal berat dah naik mendadak).

Gambar Scan - 33 minggu 10:08 PM


Add Image
Nie pulak gambar scan mase 33 minggu nak masuk 34 minggu...mase ni ikut hubby outstation ke kuantan. Sebelum ni saye memang bekerja di kuantan, so dapat info dari kwn ade satu klinik yang boleh scan 4D dengan harge paling murah...cume RM70 je. Kalau klinik lain maybe dalam RM150++ kot..X survey laks kat klinik lain brape hargenye. Kwn2 yang byk bg informasi sbnrnye... So, alang2 dah balik smule ke kuantan pegilah klinik ni utk scan. Hubby yang beria2 , kalau ikutkan saye malas sbnrnye..He3!!

Yang kat atas tu gambar baby, nampak muke die dgn mate, pipi , hidung dan mulut sikit je dari tepi. Yang kat mulut die tu bukan puting susu yea...tapi tali pusat. Mase ni kedudukan baby mengiring ( still malu2 la tu kot ) so x dapat nak tgk keseluruhan muke dan badan die. X sabar rasenye nak tunggu baby keluar. he2!!

Inspirasiku.. 10:50 PM

Ni saje nak kongsi cerite macam mane saye mendapat inspirasi untuk join blogging ni. Yang paling memberi sokongan tentulah hubby. Dielah yang beria2 mencari name yang sesuai untuk blog ni.. Tp ade satu blog ni turut memberi inspirasi kat saye..;)

Alkisahnye...awal tahun 2009 hari tu, dapat jugak saye tukar tempat kerje dari kuantan ke shah alam (dah lame apply tp xde kekosongan...sabar jelah). So dapatlah duduk dgn hubby setelah setahun terpisah jauh..syahdunye. iskh22!!! Mase tu dah ngandung dalam 25 minggu +++.

Ade kwn satu pejabat baru ni bgtau kat area puchong (die pun x sure kat mane) ade my dear warehouse sales dan die sendiri pun x pasti bile (sbb die pun dpt info dari org lain..). disebabkan rumah kiteorg kat puchong, sajelah cari kat internet pasal my dear sales ni. Tup2 ternampak satu blog ni.. babyibu.blogspot.com .

Sejak hari tu duk melayan blog babyibu la sbb byk info pasal pregnancy, lagi pun mmg tgh membuat persiapan kan. Bak kate banyak persiapan untuk baby n mama die dapat kat sini. Terime kasih byk buat babyibu dan salam perkenalan utk semua yang link dgn babyibu..

Gambar Scan - 21 minggu 10:34 PM


Ni gambar scan mase 21 minggu pulak...mase tu balik kuantan terase nak scan lagi sekali walaupun last week baru je scan mase kat puchong...Objektif utame tetap nak tau jantina baby tp mase ni kedudukan baby agak malu2 so x dapat la nak tengok jantinanye...he22!! So doktor pun fokus le kat mukenye..dah nampak la sikit-sikit mirip sape baby mama dalam kandungan ni ye..Macam muke papa die lah. Jeles mama die..Ahaks!!

Gambar Scan - 20 minggu 11:18 PM


Ini adalah gambar scan pertama saye...Mase tu dalam 20 minggu. Excited sangat nak gi scan sbb nak tengok jantina baby. Lagi satu x sabar rasenye nak shopping barang2 baby. Pertama kali check, doktor kata anak saye ni perempuan..tp tak tahulah betul ke tidak. X kisahlah boy ke girl ke janji sihat walafiat baby mama ni ye..he22!!! Tunggu je la nanti.. Gambar kat atas tu gambar peha dengan punggung dia.. :) Doktor bgtau kalau nampak mcm 3 garisan tu selalunye girl...


Salam Perkenalan 11:35 PM

Salam semua. Ini adalah blog baru saye a.k.a mama (mama to be sebenarnya ni..). Saye sajalah nak kongsikan pengalaman mengandungkan anak pertama ni.. actually sekarang ni saye dah 34 minggu ++. OK, stay tune. Nanti saye poskan lagi cerita pasal saye yea..